Grillowanie to jedna z ulubionych letnich aktywności Polaków, a zadbane miejsce na rożen to punkt honoru każdego gospodarza domu. Jak zatem wybrać odpowiednie miejsce na działce pod grilla, jak je zaplanować i przygotować?
Sam grill wydaje się być spontaniczną, niezobowiązującą aktywnością. Niemniej, w letnie dni i wieczory, biesiady mogą się mocno przeciągać – warto więc pomyśleć o odrobinie wygody i komfortu. Od czego zaczniemy naszą mini-budowę?
Pierwszy krok to oczywiście wybór odpowiedniego miejsca. Zwykle wybieramy południową i zachodnią część działki – tam, gdzie najdłużej możemy cieszyć się promieniami słońca. Pamietajmy jednak, iż w naszych warunkach klimatycznych, wiatr w około 3/4 przypadków wieje z zachodu, co może wpływać na komfort biesiadników. Zaplanujmy zatem sam stół od strony „zawietrznej”, by uniknąć ewentualnego dymu czy intensywnych zapachów. Jeśli w okolicy wybranego miejsca rosną drzewa czy krzewy – zwróćmy uwagę na to, jak mogą wyglądać za kilka lat. Szczególnie w przypadku dopiero zagospodarowywanych działek, inwestorom zdarza się zapomnieć, że posadzona obok mała czereśnia już za kilka lat może stać się drzewem zacieniającym nasze słoneczne dotąd stanowisko.
Co z podłożem? Oczywiście możemy skorzystać z przenośnego grilla bezpośrednio na trawniku, z czasem jednak zapragniemy stworzenia utwardzonego podłoża. Tu wybierzmy mądrze – decydując się na kompromis między kosztami a elegancją. Pod grillowisko raczej nie nada się kostka brukowa, z której zwyczajnie nie usuniemy nieuchronnych tłustych plam z jedzenia. Możemy skusić się na deski kompozytowe – najlepiej ciemne – lub postawić na żwir czy tłuczeń. Ogrodzony krawężnikami drobny kamień wygląda naturalnie i estetycznie, a dodatkowo ewentualny brud czy plamy zwyczajnie nie są na nim zauważalne. Ponadto, koszty inwestycji są niewielkie (krawężniki, agrowłóknina i kamień), a samą budowę można zrealizować „jednoosobowo”.
Ważna decyzja dotyczy wyboru między grillem stacjonarnym a przenośnym. Wszystko zależy oczywiście od gustów gospodarzy i planowanego budżetu, jednak zdecydowanie bardziej trwałym rozwiązaniem jest grill murowany lub gotowy – betonowy. Być może od razu w pobliżu będziemy chcieli przechowywać grillowe akcesoria, węgiel drzewny czy drewno. Uwzględnijmy więc dodatkową powierzchnię magazynową.
Jak duże powinno być stanowisko? Po prostu zaplanujmy je na odpowiednią liczbę osób. Dobrze, by przy stole wygodnie zmieściło się 8 osób, a to oznacza prostokąt 3m x 4m. Dla wygody, powierzchnię tę powiększmy, gdy nasze stanowisko znajduje się bezpośrednio przy skarpie, ścianie czy granicy działki.
Niekiedy tworząc przestrzeń pod grilla, od razu planujemy budowę wiaty czy altany. Dobrze jest wówczas zaplanować całość i nie dzielić inwestycji na etapy. Tu bardzo ważny będzie racjonalny projekt – choćby po to, by nasz zadaszony budynek nie gromadził dymu, a spływający z dachu deszcz miał gdzie odpłynąć w czasie ulewy. Uwzglednijmy ryzyko podmuchów wiatru czy dobrą inpregnację drewna, które jest najczęstszym budulcem tego typu konstrukcji.