Woda mineralna w przeróżnym wydaniu i do wszystkiego

Warto pić dużo mody mineralnej, gdyż jest ona w posiadaniu wielu bezcennych dla naszego zdrowia pierwiastków chemicznych. Naturalna woda zawiera ponad 1000 mg/dm sześciennych rozpuszczonych składników stałych w postaci jonów.
W Polsce wodę mineralną zaczęto wykorzystywać dopiero dwieście lat temu. Do końca dwudziestego wieku w naszym kraju działało tylko dwadzieścia osiem źródeł wód mineralnych.

Jakie mamy wody mineralne ?

Istnieją trzy rodzaje:
– woda niskomineralizowana
– woda średniomineralizowana
– woda wysokomineralizowana

Istnieje również inny ogólny podział wód i jest:
– woda słodka zwykła
– woda półsłodka
– woda słonawa
– woda słona
– woda solanka
– woda solanka silna
– wody ultrasłodkie
– wody słodkie
– woda akratopegi, czyli podziemna
– wody mineralne

Wody mineralne lecznicze posiadają różny skład chemiczny. Niżej znajduje się kolejny ich podział, na wody:
– szczawy
– krzemowe
– kwasowęlowa
– jodkowa
– glauberska
– fluorkowa
– chlorkowa
– bromkowa
– borowa
– arsenowa
– nanganowa
– radoczynna
– siarczkowa
– witriolowa
– żelazista

Woda wodzie nie równa. Naturalne wody lecznicze są czerpane z bardzo głębokich podziemnych ujęć i posiadają ogromną ilość składników mineralnych. I dlatego nazwane są leczniczymi, bo duże nagromadzenie minerałów działa leczniczo na organizm człowieka. Lecz z piciem bardzo wysoko zmineralizowanej wody nie wolno przesadzać. Wód leczniczych nie można spożywać na okrągło. A najlepiej po konsultacji z lekarzem.

Wody mineralne do wszystkiego

Wody mineralne, które kupujemy w sklepie różnią się od siebie właściwościami. Chcąc nabyć najlepszą dla nas najlepiej czytać etykietkę informacyjną. Bo jedne z nich są lecznicze, drugie wzbogacające dietę, a jeszcze inne można stosować do gotowania. Wśród ofert sklepowych jest także woda mineralizowana stołowa. Woda mineralna stołowa wytwarzana jest sztucznie. Mineralizowana jest przez dostarczenie jej składników mineralnych takich, jak wapń, potas, magnez.

Wody mineralne wzbogacające dietę posiadają łatwo przyswajalny potas, magnez, wapń. Czyli najważniejsze dla organizmu człowieka pierwiastki chemiczne wspomagające układ odpornościowy, układ nerwowy i układ krążenia, a także wzmacniające serce, mięśnie, kości.

Najczęściej kupujemy wody mineralne niegazowane uważając, że woda gazowana jest gorsza, bo mniej zdrowa. Lecz nie jest to prawdą. Wody gazowane nie są szkodliwe dla naszego zdrowia. Jedynie trzeba je ograniczać w przypadku dzieci, czy osób cierpiących na schorzenia układu pokarmowego.

Wody mineralne gazowane posiadają jeszcze inne zalety np. wspaniale orzeźwiają, pobudzają trawienie, zaspakajają pragnienie, maja działanie bakteriobójcze. Dlatego niekoniecznie musimy ich unikać. Czasem nawet warto napić się wody mineralnej gazowanej, która szybko porusza układ trawienny. Reguluje jego pracę i zapobiega zaparciom. Ułatwia również oczyszczanie organizmu przyspieszając metabolizm, a także pomaga spalić tłuszcz. A zwłaszcza wody zawierające szczawiany i wodorowęglany.

W dwudziestym pierwszym wieku woda mineralna na stałe zagościła w naszych lodówkach. Może ją pić niemalże każdy i dlatego jest jednym z najczęściej kupowanych napojów w porze letniej. Lecz nie tylko, gdyż coraz częściej kupujemy ją także w pozostałe pory roku.

Wodę mineralną pojedynczo lub hurtowo kupujemy w butelkach, które potem gdy są zamknięte można przechowywać w chłodnym miejscu nawet przez okres kilku miesięcy. Jednak po otworzeniu butelki można przechowywać nie dłużej, jak kilka godzin. W przeciwnym wypadku woda nie będzie lecznicza, lecz szkodliwa dla naszego organizmu.

Leave a comment