Czego potrzeba do domowej produkcji kiełbas? Wilki kątowe, nadziewarki do kiełbas

Bezdyskusyjnym faktem jest, to, że kiełbasa własnej produkcji zdecydowanie przewyższa wysoko przetworzone produkty dostępne na sklepowych półkach. Zrobienie smacznej i dobrej jakościowo kiełbasy wcale nie musi być trudne. Warto jednak dla ułatwienia sobie pracy zaopatrzyć się w potrzebne sprzęty, takie jak wilki kątowe czy nadziewarki.

Jakie korzyści niesie za sobą wyrabianie domowej kiełbasy

Jeśli proces ten można nazwać modą, to obecnie moda na własne wyroby spożywcze wraca do łask. Są to nie tylko kiełbasy czy wędliny, ale także kiszonki, czy własny chleb. Wiele osób „odkopuje” stare rodzinne przepisy, które mogłoby, się wydawać zostały dawno zapomniane. Wbrew pozorom, aby zrobić np. domową kiełbasę nie potrzeba wiele drogich sprzętów czy jakiegoś specjalnie wydzielonego pomieszczenia. Podstawą, jaką musi, posiadać wytwórca kiełbasy są wilki kątowe, czyli maszynki do mielenia mięsa używane przez profesjonalistów oraz nadziewarka. I tak na dobrą sprawę to wystarczy. Z tymi urządzeniami z powodzeniem, jesteśmy w stanie zaopatrzyć naszą spiżarnię w świeże, zdrowe, a w dodatku niezwykle aromatyczne wyroby. Dobrym argumentem jest również to, że tak naprawdę to my jako wytwórcy decydujemy o smaku, przyprawach czy o ostrości.

Gdy mamy już wilki kątowe i nadziewarki oraz chęci, czyli jak zrobić pyszną kiełbasę

Kiedy zaopatrzymy się już w potrzebne sprzęty wilka bądź nawet wilki kątowe (istnieje ich wiele rodzajów, w różnych rozmiarach i oczywiście z różną jakością), nadziewarki oraz oczywiście niezbędne produkty spożywcze, pozostaje nam już tylko wybrać idealny przepis. Jak już wcześniej wspominałam najlepsze przepisy to te domowe, sprawdzone przez babcie czy mamy i używane przez lata. Jeśli jednak takiego nie posiadamy to, żadna strata. Możemy w takim przypadku posiłkować się przepisami z książek kucharskich, które jest naprawdę dużo, lub z takich, które znajdziemy na forach internetowych, przy okazji czytając opinie o danym przepisie. Istnieją jednak zasady uniwersalne, które warto znać, aby nasze wyroby była naprawdę pyszne. Pierwsza z nich to bardzo dobre jakościowo mięso. Dobrze, jeśli mamy je ze sprawdzonego źródła i pochodzi ono od zwierząt karmionych i hodowanych zgodnie z najwyższymi normami ekologicznymi. Kolejną ważną zasadą jest używanie w trakcie produkcji mięsa zarówno chudego, jak i tłustego.

Zwolennicy chudych wyrobów mogą uważać, że jeśli odrzucą mięso tłuste, wyrób będzie lepszy, jednak to spowoduje jedynie brak soczystości. Nie możemy też zapomnieć o dodawaniu do mięsa w trakcie produkcji wody oraz przypraw. To jakich przypraw użyjemy, zależy tylko od naszej inwencji i tego, co lubimy. Podstawą jest oczywiście sól i pieprz, jednak jeśli zaszalejemy z czosnkiem czy tymiankiem, efekt może być doskonały. Jeśli dotychczas wydawało Ci się, że produkcja własnych przetworów spożywczych wymaga posiadania skomplikowanych, profesjonalnych, przemysłowych narzędzi i jest zwyczajnie trudne, warto porzucić tę myśl i spróbować. Gdy raz uda się wyprodukować kiełbasę, nie będziesz chcieć już tej ze sklepowych półek.

Leave a comment