Kebab to nie tylko tortilla lub pita z mięsnym dodatkiem, ale głównie mięsny, solidny i do tego bardzo smaczny posiłek. Aby spełniał normy jakościowe oraz posiadał odpowiednie walory smakowe, fabryka kebaba, w której powstaje musi spełniać odpowiednie warunki i wymogi. Jak więc powinno wyglądać miejsce, z którego wychodzi najlepszy kebab?
Jakie normy powinno spełniać miejsce, w którym pracuje się z żywnością?
Zastanawiasz się, czym powinna charakteryzować się fabryka kebaba i jak powinien wyglądać cały proces? Produkcja musi przebiegać pod okiem najwyższej klasy fachowców, technologów żywienia oraz specjalistów zajmujących się przetwórstwem mięsnym. Tylko oni zadbają nie tylko o odpowiednią selekcję oraz najwyższą jakość produkowanego półproduktu, ale również dopełnią go walorami smakowymi. Mieszanki ziół i przypraw towarzyszące procesowi produkcji nadają mięsnym wyrobom unikalny smak i aromat, który spełnia oczekiwania najbardziej wymagających smakoszy.
Miejsce, w którym powstaje mięso, musi być bardzo zadbane i czyste. Każdy kąt musi spełniać wiele restrykcji sanitarnych, dzięki którym mięso pozostanie zawsze świeże i smaczne. Nie tylko czystość i dezynfekcja powierzchni ma tutaj znaczenie, ale również temperatura pomieszczeń, w których odbywa się proces obróbki mięsa. Najlepiej zachowuje się ono w niskiej temperaturze, dlatego przechowuje się je w specjalnych chłodniach oraz zamrażarkach.
Nawet, jeżeli wcześniej mięso zostało poddane obróbce cieplnej, później musi zostać zamrożone w bardzo niskiej temperaturze, żeby zachowało świeżość oraz walory smakowe. W fabryce kebabów przechowywane są różne rodzaje mięsa: drób, wołowina, baranina. Każde z tych mięs inaczej się przyprawia oraz poddaje innemu rodzajowi obróbki. Właśnie dlatego tak ważna jest wiedza i doświadczenie osób, która na co dzień pracują przy produkcji mięsa do kebabów. Są to zazwyczaj osoby, które oprócz wiedzy i umiejętności posiadają również pasję do tego, co robią i wkładają w to swoje serce.
Bezpieczeństwo podstawą wysokiej jakości
Fabryka kababa nie może istnieć bez wykwalifikowanego personelu, który dba o to, aby mięso było w pełni przebadane i wyselekcjonowane. W trosce o bezpieczeństwo klientów należy przeprowadzić szereg badań laboratoryjnych, które kwalifikują mięso przydatne do spożycia i pozwalają określić datę jego ważności. Fabryka kebaba powinna także regularnie przeprowadzać audyty u swoich dostawców i regularnie ich sprawdzać.
Fabryka kebaba – jak wygląda proces produkcji mięsa?
Aby proces produkcji mógł się rozpocząć, najważniejszym etapem jest sprawdzenie temperatury mięsa, które trafia do pierwszego etapu obróbki. Tak więc temperatura drobiu musi być nie wyższa niż +4 stopnie, temperatura wołowiny i baraniny to maksymalnie 6 stopni, natomiast mięso mrożone nie może być cieplejsze niż -18 stopni Celsjusza. Nawet woda używana do różnych etapów procesu powinna być przebadana i atestowana.
Nieocenionym atutem fabryki kebabu są z pewnością pracownicy pochodzący z Turcji, którzy znają temat produkcji kebabów oraz tradycyjne receptury, używanych w procesie produkcji. Nadzorują oni i uczą pracowników polskich, którzy swoją wiedzę wykorzystują później w pracy nad idealnym półproduktem. Ważne jest też wyposażenie fabryki w mroźnie szokową, dzięki której można w błyskawiczny sposób sprawić, że mięso zamrozi się i utrzyma długotrwałą przydatność do spożycia.
Obróbkę cieplną w fabryce kebaba wykonuje się zazwyczaj przy pomocy grilla, który opieka cięte w plastry mięso. Po wszystkim surowiec umieszcza się w zamrażarce szokowej, która automatycznie zamraża mięso już obrobione. Taki produkt wystarczy podgrzać po rozmrożeniu i jest szybko gotowy do spożycia. Następnie produkt zamykany jest w szczelnych, dwukilogramowych opakowaniach, które zapewniają idealne warunki do przechowywania mięsa.